Mezőgazdaság

A hazai gazdálkodók jelentős része tervez gépberuházást, ami kiemelten támogat az agrártárca is. Egy 160 milliárd forintos élelmiszeripari gépberuházás realizálódásával pedig a mezőgazdaság fordulóponthoz érkezik.

  • Hatvankét ország csaknem 1700 szakemberének részvételével kezdődött hétfőn és négy napon át tart a 2017-es ISF Vetőmag Világkongresszus Budapesten. Elhangzott: világszinten több milliárd dolláros kárt okoznak az illegálisan forgalmazott, hamisított…

  • Május 13-án a Mátrai borvidéket igen súlyos jégesőkár érte. A becslések szerint legalább 1000-1500 hektár ültetvényt érintett, és 30-90 százalékosra tehető a terméskiesés ezeken a területeken. A kárt szenvedett gazdákat…

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Zhang Zhongqiu kínai főállatorvos május 19-ei, Budapesten történt tárgyalásuk alkalmával együttműködési megállapodást írtak alá az állategészségügyi hatóságok közötti szorosabb összefogásról.

  • Kétszer akkor ütemben bővül a világ baromfi-fogyasztása, mint a konkurens húsféléké –hangzott el a közelmúltban megrendezett Baromfi Világnapon tartott szakmai konferencián.

  • Agrár-külkereskedelemről, élelmiszer-gazdasági termékkivitelről és piacszerzésről, valamint szarvasmarha ágazati együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről is tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese Isztambulban.

Régóta várt rendelet jelent meg a napokban, megszületett ugyanis a 2015 novembere óta hatályban lévő vadgazdálkodási törvény végrehajtásának részleteit tartalmazó szabályozás. A paragrafusok többek között a vad tartásának, elejtésének, valamint a károk megtérítésének feltételeit is rögzítik.

A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014 (IV. 4.) VM rendelet alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhet a fűszerpaprika-termelő a minőségi fűszerpaprika termelése céljából megvásárolt fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására – közölte az Államkincstár.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok