Növénytermesztés

Sokan foglalkoznak a precíziós gazdálkodással, de még mindig nem elegen. Az ezzel kapcsolatos ismeret- és tudásanyag átadásában komoly szerep hárul a NAK-ra. Az áttérést segítheti a digitális agrárstratégia és a rendszerszerű alkalmazás is.


2018. február 20-21-én már negyedik alkalommal került sor az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum szervezésében a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferenciára.

Ugyan negyedik alkalommal jöttek össze Budapesten a téma szakértői és az új technológia alkalmazása iránt érdeklődő gazdálkodók, és az érdeklődők számát tekintve úgy tűnik, hogy sokan célirányosan bővítik ez irányú ismereteiket, egy meglepő kijelentés mégis azt mutatta, hogy a tudásátadás terén vannak még hiányosságok. Ugyanis Milics Gábor, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesült elnöke a második napi rendezvény délelőtti plenáris tanácskozásán azt mondta, hogy több gazdálkodóhoz még mindig amolyan „suttogó reklámként” jutnak el a precíziós gazdálkodással kapcsolatos információk.

Az e területen felhalmozódó tudás átadására nem csak a konferencia alkalmas, hanem ebben, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint, a kamarának is kiemelt szerepe, feladata van. Mint mondta, a közvetítés egyik eszköze a NAK által tavaly először megrendezett – és közönségsikert aratott – Szántóföldi Napok, amelyen többek között a precíziós gazdálkodást a gyakorlatban is bemutatták. Hozzátette, az idei, szeptemberi II. NAK Szántóföldi Napokon ez szintén fókuszban lesz.
Győrffy Balázs szerint már csak azért is érdemes még komolyabban foglalkozniuk a mezőgazdálkodóknak ezzel, mert elképzelhető, hogy a 2020 utáni uniós közös agrárpolitikában a precíziós gazdálkodással foglalkozókat akár még jelentősebben támogathatják.

Megnyitóbeszédében pedig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt emelte ki, hogy a precíziós gazdálkodás a mezőgazdaság megújításának egyik kiváló eszköze, mivel ennek alkalmazásával a termeléshez kevesebb üzemanyagra, vegyszerre, vízre, növényvédő szerre van szükség, így hozzájárul a fenntarthatósághoz és a tágabb környezet védelméhez is.

Mindez persze a hatékonyság növeléséhez is hozzájárul, és mint Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója hangsúlyozta, a 21. század globális mezőgazdaságának már ez a célja. Mint mondta, a precíziós gazdálkodással hazai szinten közel 350-400 milliárd forinttal növelhető az agrárkibocsátás. Úgy vélte, ez is azt mutatja, hogy a mezőgazdaságban még rengeteg a fejlődési potenciál.

A precíziós gazdálkodásra való áttérést és a térnyerést a kormányzati digitális agárstratégia (DAS) is segítheti. Mint Glattfelder Béla, a DAS munkacsoport-vezetője elmondta, szándékaik szerint ez például a Digitális Agrárakadémiával, a szaktanácsadással, a felsőoktatásban zajló képzésekkel, valamint mintagazdaságokkal, tesztüzemekkel kívánják elérni. De a DAS keretében akár díjmentesen hozzáférhetővé válhat a digitális alaptérkép, a digitális alapú növényvédelmi előrejelzés, vagy éppen az agrometeorológia is. Megjegyezte, a DAS részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

– A precíziós gazdálkodás elterjedt fogalomként van jelen a magyar mezőgazdaságban, a gyakorlatban azonban csak elszigetelten jelennek meg az ilyen megoldások – jelentette ki Szabó Levente a KITE Zrt. vezérigazgatója. – Ennek az az oka, hogy minden gépgyártó a saját márkájára fejleszt precíziós eszközöket, ezek azonban nem kompatibilisek egymással. Márpedig a magyar agrárgazdálkodóknál az a jellemző, hogy nem egyféle márkájú a gépparkja, így ez az elszigeteltség a precíziós megoldások terjedésében nagy problémát jelent.

Szabó Levente szerint csak akkor hozhatnak jelentősebb eredményeket a precíziós technológiák, ha rendszerszerűen alkalmazzák, és a KITE-nél erre is törekednek. Rendszerszerűen akkor működik, ha az agrotechnológia, az informatikai háttér és a műszaki megoldások egységben vannak – egyik a másik nélkül nem ,,létezhet" –, az alkalmazás pedig nagy mezőgazdasági területen zajlik, ágazattól függetlenül valamennyi ágazati folyamatra kiterjeszthető, könnyen hozzáférhető, felhasználóbarát, fenntartható és környezettudatos.


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei