Növénytermesztés

Talán még mindig kevés az a csapadék, ami az elmúlt hetekben Magyarországra érkezett fél év esőszünet után. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az Inforádiónak azt mondta: jelentősen mérsékli az eddigi aszályos állapotokat az eső.


Baranyában nem kevés eső esett az elmúlt hetekben, jót „cselekedve" a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak. A dinnyefélék ültetése és a paprikafélék palántázása is elkezdődött, ezek fejlődését öntözőberendezésekkel is segítik – írta a Bama.hu. Mint az összeállítás rámutat, 50-100 milliméternyi csapadék arrafelé most is hiányzik még, ráadásul a most kiesni látszó gabona- és árpamennyiség sorsán múlhat, hogy veszteséges vagy nyereséges lesz-e a gazdák szezonja, és a gyümölcsösök is tudnának még többet ,,inni".

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint sokat segít a gazdáknak a mostani esőzés, de még akkor sem érnének a korábbi évek nyomába, ha mostantól minden nap esne, de legalább poros földön sem kell dolgozni és a napraforgót is sikerült elvetni. A csapadékkal ugyanakkor előbújnak a kártevők is, a magas páratartalmú időszakok jó táptalajai a fertőzéseknek. A gombák viszont alig vannak jelen, és a bogarak is várnak még arra, hogy melegebb legyen. A repcében folyamatos a védekezés, a rovarok nagy számban vannak jelen a táblákban, a repcebecő-ormányos betelepedése is folyamatos.

– A tavaly ősszel elvetett növényeken a mostani eső már nem tud érdemben segíteni, de a tavaszi ültetésű termények szempontjából a legjobb időben érkezett a kiadós csapadék – közölte az elmúlt napok esőzéséről Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének, illetve a kamara szántóföldi növénytermesztési osztályának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva. Kifejtette: márciusra 100-150 milliméteres csapadékhiány alakult ki, ez aztán áprilisra valamennyire mérséklődött.

– Jó, hogy száraz volt ez a periódus, mert a tavaszi vetéseket el tudták végezni, de most a nagy esőzések miatt egy-másfél hétre le kell állni a munkákkal. Most egy-két napig nem lehet rámenni a földekre, majd a hét második felében jön megint csapadék, így a jövő hét közepén újra folytatódhat a vetés. Ez a mostani helyzet optimális, hiszen a vetés után érkezett az eső, ez bizakodásra ad okot – emelte ki az elnök. Hozzátette, jelentősen mérsékli az eddigi aszályos állapotokat az eső, de az őszi kalászosoknál és a repcénél így is lesz terméskiesés.


(forrás: Infostart.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei