FIGYELEM!

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Piackereső adatbázisát a résztvevők által megadott adatok alapján folyamatosan frissítjük, azonban a COVID-19 vírus (koronavírus) okán 2020. március 11. napjától Magyarországon a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelet által kihirdetett veszélyhelyzet fennállása miatt a Piackereső adatbázisban feltüntetett adatok (pl. nyitvatartási adatok) változásának jogát fenntartjuk.

A COVID 19 járványra való tekintettel a piacok látogatási rendje, az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák rendjével azonosan megváltozott!  Ennek értelmében nyitva tartástól függetlenül 9.00 és 12.00 óra között csak és kizárólag a legalább 65. életévüket betöltött személyek lehetnek a piac területén.

Kérjük, hogy a látogatási rend betartása mellett a koronavírusra való tekintettel az alábbiakat is tartsák be a piacok látogatása során

  • Viseljenek kesztyűt és szájmaszkot, a maguk és embertársaik védelme érdekében
  • Tartsanak legalább 1.5 méter távolságot egymástól, mind közlekedésnél, nézelődésnél és sorbaállásnál!
  • Kérjék meg az árusítót, hogy a megvásárolni kívánt termékeiket ő maga állítsa össze, elkerülve ezzel a termékek összefogdosását, felületet biztosítva a koronavírus terjedésének
  • Mellőzzék a megszokott üdvözlési formákat (pl. kézfogás, puszi, ölelés)!
  • Köhögés, tüsszentés esetén használjanak zsebkendőt, amelyet rögtön dobjanak is ki!
  • Kézmosási lehetőség hiányában használjanak alkoholos kézfertőtlenítőt!

 

Annak ellenére, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a piacokra nem terjed ki kötelező bezárási tilalom, mégis sok településen bezártak vagy más nyitva tartás szerint üzemelnek. A piacok, a lakossági fogyasztás kiszolgálása jelenleg az elsődleges és legfontosabb értékesítési lehetősége a helyi termelők számára.

A piacok folyamatos üzemeltetése – kiemelten a vidéki térségekben élő családok számára – kulcsfontosságú, amihez kapcsolódóan az agrárminiszter, március 28-án, nyomatékosan kérte a bezárt piacok újranyitását. A piacok üzemeltetésének a veszélyhelyzetben jogszabályi akadálya nincs, csak pozitív gazdasági haszonnal jár, valamint a látogatási szabályok és higiéniai feltételek betartásával az oda látogatók egészsége is megvédhető.

Fentiekre való tekintettel a termelők érdekképviseletében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a fenntartó önkormányzatokat, hogy tartsák nyitva a piacokat, illetve nyissák újra a bezártakat. A Piacok nyitva tartását indokoló tényezőkről bővebben itt olvashat.

 

NAK Piackereső

A NAK Piackereső szolgáltatása megújult formában és tartalommal áll az érdeklődők rendelkezésére. A folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a már korábban is elérhető közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat valamint kiegészült a hagyományos piacok keresési felületével.

Szolgáltatásunk lehetővé teszi mind a fogyasztó, mind a termelő számára, hogy megtalálja a hozzá legközelebb lévő piacokat illetve megismerje az ott értékesítő termelőket és termékeiket.

A felület többféle keresési lehetőséget is biztosít, így „Piac”, „Termelő” vagy „Termék” szerint, a kívánt megyét vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szándéka, hogy minél többen válasszák a piacot rendszeres bevásárlásuk helyéül. A piac évezredek óta egyfajta közösségi térként is funkcionál, számos egyéb társadalmi tevékenységnek is helyet adva. Lehetőség van kérdezni az árustól, személyes, közvetlen kapcsolatot kialakítani, esetenként a termékeket is megkóstolni. A piacon vásárlás a tudatos táplálkozás terén is előrelépést jelent.

Piackeresőnket folyamatosan frissítjük, biztosítva a naprakész információk elérését.

Ha Ön termelő/élelmiszer-előállító és piacon értékesít, jelentkezzen:

Az országos NAK Piackereső ingyenes szolgáltatás, amelyhez termelők, agrárgazdálkodók jelentkezését folyamatosan fogadjuk. Ha Ön őstermelő illetve kistermelő, helyi termelői piacon értékesít; és/vagy agrárgazdasági tevékenysége során piacon értékesít, díjmentesen biztosítunk Önnek megjelenési lehetőséget a NAK Piackeresőben. Amennyiben élni kíván a lehetőséggel, az alábbi nyomtatvány kitöltésével, vegye fel a kapcsolatot a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei