Élelmiszer-feldolgozás

Kitekintés a fagyasztott szamóca világpiacára, Lengyelországtól Marokkón át Mexikóig. A marokkói szamóca ára emelkedik, a lengyeleknél a vízhiány okoz gondot, a közép-amerikai államban pedig új, ígéretes projekt készül.


Lengyelország

A lengyel bogyósgyümölcs-termés fagykárairól szóló figyelmeztető közlemények már nem nyugtalanítják annyira a termelőket és a feldolgozókat, akik jelenleg inkább az aszály okozta lehetséges károkra koncentrálnak. Az országban 11 időjárás-állomásból négy rögzített 1 mm-nél kevesebb esőt áprilisban, így az aszály vált a lengyel termelők meghatározó kérdésévé, főleg a szamócaágazatban. A termelők jelezték is Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter felé, hogy nyilvánítsa természeti katasztrófának a helyzetet, mivel a szamócánál nagy mennyiségi kiesést várnak a betakarítás során, miközben a ribizlitermés is feleződhet az aszály és a fagykár miatt.
– Volt néhány csepp errefelé is tegnap, de ez nem elég. Ha ez a helyzet tovább folytatódik, akkor várhatóan problémáink lesznek a termésmennyiséggel, főleg a szamóca esetében – nyilatkozta egy lengyel termelő. – Az időjárás előrejelzés szerint a következő napokban esni fog, reméljük tényleg így lesz.”

A szamócahiány miatt a lengyel termelők igen nehéz helyzetben találhatják magukat, mivel az aszály megnöveli a termelés költségét, de a felvásárlók nem hajlandóak többet fizetni a fagyasztott szamócáért, amint azt az olcsó egyiptomi export jelentős növekedése is bizonyítja.
– A fagyasztott szamóca árának csökkennie kell, mivel a vásárlók nem fogadják el a jelenlegi árakat – nyilatkozta egy gazdálkodó április közepén, hozzátéve, hogy ez különösen igaz a lekvár- és püré-előállítókra, akik tavaly 1,80 euro/kg (2,0 USD/kg) áron vásárolták az IQF-alapanyagot. Ebben az évben az áraknak nem lenne szabad felmenniük 1,50-1,60 euro/kg fölé, mivel még mindig vannak raktáron alacsony minőségű fagyasztott gyümölcsök, amiket lekvár- és pürékészítésre lehet felhasználni. A lengyel szakértők szerint általánosságban nézve túl nagy az árkülönbség a lengyel szamóca és (új) versenytársai között, amit csökkenteni kell.

A lengyel média azt sugallta, hogy a fagy visszavetheti a gyümölcsfejlődést az áfonya- és a feketeribizli-bokrokon.
– Nem igazán hallottam, hogy a fagy miatt nagy baj történt volna az ültetvényekben. Őszintén szólva, ha a feketeribiszke-termés csökkenne, az csak jó hír lenne a piac számára. Évek óta túltermelés van ebből a gyümölcsből, ami miatt őrülten alacsony az ára – mondta egy lengyel termelő. Ugyanő kifejtette, hogy az áfonyát már nem tekintik jelentős terméknek, hiszen csökken a termelése a szedőmunkások hiánya miatt.

Úgy tűnik a meggyültetvényeket megkímélte a fagy, mivel április 17-én még nem virágoztak, így a Varsó környéki ültetvények jól néznek ki. A munkaerőhiány pedig Damoklész kardjaként lebeg a lengyel termelők feje fölött és fenn tartja az árakat, még akkor is, ha bármekkora mértékű áremelkedés káros hatással van a piacra.


Marokkó

Az USA nem várt növekvő keresletének köszönhetően növekszik a marokkói fagyasztott szamóca ára.
– Nagyon bizonytalan piacot láthattunk Marokkóban az idén, ahol egyes feldolgozók tartják a tavalyi áraikat, míg mások próbálják megemelni azt 5-10%-kal – mondta egy marokkói gazda.

Azok a kereskedők, akik részt vettek a Polaris nevű eseményen Athénban elmondták, hogy a marokkói termelés megérzi az USA piacán tapasztalható szamócahiányt. Ennek a fő oka a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt visszaeső mexikói termésmennyiség; a közép-amerikai állam az USA legnagyobb fagyasztottszamóca-beszállítója.

Az első becslések szerint a várható mennyiség 30-40%-kal csökken.
– Volt néhány kezdeti problémánk februárban, de az idő múlásával a dolgok csak rosszabbra fordultak így elkezdtünk más szamócatermelő országokat keresni – nyilatkozta egy tengerentúli kereskedő.

A magas lengyel árak (1,70-1,90 euro/kg – 1,92-2,14 USD/kg) és a kínai importadók 10%-os emelkedése miatt az amerikai kereskedőknek kevés célpiacuk volt, melyek közül az egyik Marokkó. A szezon elején még 1,20 euro/kg körül mozogtak a marokkói árak CFR-paritáson (az eladó köteles az árut saját költségére az érkezési kikötőbe eljuttatni), de jelenleg néhány feldolgozó már 1,25-1,60 euri/kg áron adja a szamócát.
– A prémium-minőségű termék ára mutatja a legnagyobb emelkedést a standardhoz képest – magyarázta egy szakember a Polarison. – Ez a fajta termék megfelel az FDA standarjainak, amik szigorúbbak az európainál.

Az ár emelkedése azonban most megállt a jó minőségű és mennyiségű termés miatt. Figyelembe véve ezeket a minőségi követelményeket, Egyiptom nem mindig lehetséges alternatíva és a termékeik alkalmasabbak a márkázásra. Az első szerződések a kínai fagyasztott szamócára 2018-as áron köttettek (1,90 USD/kg – CFR).
– A szezon viszont szinte még el se kezdődött, így még bármi megtörténhet – nyilatkozott egy kínai szakértő.


Mexikó

A szamóca árának ingadozása aggodalomra adhat okot az ipar számára, hiszen ezt a gyümölcsöt széles körben használják alapanyagként tejtermékekben, fagyasztva és az édességiparban is. Emiatt a megfelelő pénzeszközökkel rendelkező cégek befektetnek a lehetséges beszerző területeik kiterjesztésébe. A Danone például sok projektet szponzorál, hogy segítse a bogyósgyümölcs-termesztés fejlesztését a mexikói Maravatio régióban, átirányítva figyelmét a Mexikó bogyósgyümölcs-termesztés központjáról, a Michoacán tartománybeli Zamorára régióról.

A projekt fő célja a termelők támogatása, szegénységből való kiemelkedés és a szedőmunkások tisztességes bérezése, valamint a munkaerőhiány csökkentése és az ipar beszerzési lehetőségeinek bővítése.


(NAK/Csép Adrienn és Fodor Zoltán; forrás: Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése