Élelmiszer-feldolgozás

Módosult a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) 2-31 számú irányelve a kávéról, kávékeverékről, pótkávéról és egyéb kávékészítményekről, illetve a 2-401 számú irányelve a jégkrémről.


A kávéról, kávékeverékről, pótkávéról és egyéb kávékészítményekről szóló irányelvben a legfőbb változás, hogy az irányelv élelmiszerkategóriái összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel. Így a koffeinmentes kávé koffeintartalma az eddigi legfeljebb 0,08 százalék helyett 0,1 százalékra változott. A koffeinmentes nyerskávé előállítása során az oldószermaradékok megengedett mennyiségéhez az MÉ 1-2-88/344 helyett az MÉ 1-2-2009/32 irányelvet kell alkalmazni. További változás, hogy a kávéspecialitások esetében az édesítőszerek alkalmazása is bevezetésre került. Ennek érdekében a fizikai, kémiai jellemzők leírása is módosult.

A jégkrémről szóló irányelvben a legfőbb változás, hogy az irányelv élelmiszerkategóriái összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel. Az irányelvben található termékcsoportokra vonatkozó összetételi jellemzők az előállító receptúrájára vonatkoznak. A módosított kiadásnak megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba és azok a minőségmegőrzési idejük lejártáig maradhatnak forgalomban. Ez az irányelv a Földművelésügyi Értesítőben történő közzététel időpontjától alkalmazandó a tej-jégkrémek, a tejes jégkrémek, a gyümölcsjégkrémek, a szorbék, a tejes gyümölcsjégkrémek, a jégkrémek és a vizes jégkrémek esetében.

Az irányelvek a Földművelésügyi Értesítőben olvashatók.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése