Környezetgazdálkodás

Az Európai Zöld Megállapodás (EGD) célkitűzéseinek sürgősségére és ambícióira reagálva az Európai Bizottság a Horizont 2020 kutatási keretprogramban felhívást tett közzé, amelynek összköltségvetése közel egymilliárd euró.


Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az, hogy Európa 2050-ig elérje az éghajlat-semlegességet, az Európai Bizottság egyik fő célkitűzése. Ennek a prioritásnak a támogatása érdekében az Európai Bizottság a Horizont 2020 (H2020) kutatási keretprogram célzott pályázati felhívásokkal erősíti Az európai zöld megállapodással kapcsolatos kutatást és innovációt. A felhívás keretében finanszírozásra kerülő projektek felé elvárás lesz, hogy viszonylag gyorsan hozzanak majd kézzelfogható eredményeket. A felhívás nyolc tematikus terület köré épül, amelyek tükrözik az EGD legfontosabb prioritásait:
-    növekvő éghajlati ambíció,
-    tiszta, megfizethető és biztonságos energia,
-    ipar a tiszta és körkörös gazdaságért,
-    energia- és erőforrás-hatékony épületek,
-    fenntartható és intelligens mobilitás,
-    termőföldtől az asztalig,
-    biológiai sokféleség és ökoszisztémák
-    zéró szennyezés, toxikus anyagoktól mentes környezet.

A nyolc tematikus területen felül a két horizontális téma – az ismeretek erősítése és a polgárok bevonása – is fontos szerephez jut, mert ezek kínálnak hosszabb távú perspektívát a megállapodásban kitűzött célok megvalósításában.

Az konkrét pályázati kiírások az itt található dokumentumban tekinthetőek át, a „Call - Building a low-carbon, climate resilient future: Research and innovation in support of the European Green Deal” cím alatt:

 A pályázatok beadási határideje: 2021. január 26. Az első projektek 2021 nyarán indulhatnak, a támogatási szerződések megkötésének várható határideje 2021. december 31.


(NAK/Koczur Sziliva)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése