Közös Agrárpolitika

2020. május 20-án tervezik bemutatni az uniós Termőföldtől az asztalig stratégiát, amely mind a járvány lecsengése, mind a költségvetési tárgyalások lezárása után válik majd inkább aktuálissá. A környezeti szempontokat nem hagyják figyelmen kívül.


Az Európai Bizottság eredeti tervei szerint március végén került volna sor a „Termőföldtől az Asztalig” („Farm to Fork” – F2F) elnevezésű stratégiájának bemutatására, amely a tavaly decemberben megjelent Európai Zöld Megállapodás mezőgazdasági és élelmiszeripari „lábát” képezi. A dokumentum célja egy olyan fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari szakpolitika kialakítása, amely lefedi a teljes élelmiszer értékláncot. A fenntarthatóság biztosításához kiemelten épít a Közös Agrárpolitika (KAP) 2021-2027 közötti forrásaira, emellett a Bizottság azt is felügyelni fogja, hogy a tagországi KAP stratégia tervek kellőképpen magas ambíciószintet határozzanak majd meg a zöld célkitűzéseket illetően.

A koronavírus-járvány európai terjedésével a Bizottságnak priorizálnia kellett a rá háruló feladatokat. Március közepén bejelentették, hogy a tervekkel ellentétben egy hónappal később, április 29-ére tűzik ki a Termőföldtől az asztalig, valamint a Biodiverzitás stratégia megjelenését. A közleményt többen örömmel fogadták, és támogatták az elképzelést, a halasztást ellenzők viszont nem szeretnék, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva kevésbé tudjanak érvényesülni a környezetvédelmi szempontok, többek között a KAP-ban.

Az Európai Néppárt hivatalos közleményében kérte az F2F Stratégia április vége helyett, legkorábban az idei nyarat követő kihirdetését. Véleményük szerint a stratégia új szabályok betartását róná azokra a termelőkre, akik jelenleg a koronavírus hatásaival megküzdve biztosítják Európa biztonságos élelmiszerellátását, így a további szigorítások alkalmazására nem ez a megfelelő időpont.  A Copa-Cogeca hivatalos levélben kereste meg az EP COMAGRI elnökét, valamint az EU egészségügyért felelős biztosát, amelyben szintén a stratégia halasztását javasolták a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban felmerülő koronavírus okozta problémák miatt. Emellett a stratégia átfogó és messzire mutató céljaira tekintettel egy széleskörű hatástanulmány elkészítését szorgalmazták, amelynek figyelembe kellene vennie a globális járványhelyzet hatásait is.

Az Európai Parlament (EP) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága videokonferencia keretében folytatott eszmecserét az agrárbiztossal a COVID-19 járvány mezőgazdasági vonatkozásairól. A képviselők az egyeztetés során ambiciózusabb KAP-költségvetést sürgettek, emellett többen kérték az F2F Stratégia későbbi bemutatását. Az EP környezetvédelmi bizottságának elnöke, Frans Timmermansnak EB-alelnöknek címzett levelében kezdeményezett találkozót többek között az F2F, valamint a Biodiverzitás stratégia megvitatása céljából, amelyet nem javasol elhalasztani. Emellett negyven, a környezeti szempontokat előnyben részesítő civil szervezet együttesen kereste meg levélben a Bizottságot, és szorgalmazta az említett stratégiák időben történő kihirdetését.

A járvány ellenére Frans Timmermans 2020. május végén tervezi bemutatni a Termőföldtől az asztalig stratégiát. Mindenesetre a mezőgazdaság jelenlegi helyzetben betöltött stratégiai jelentősége is indokolja a gazdálkodók megfelelő támogatásának szükségességét, amelyet az uniós költségvetés újratervezésekor is figyelembe kell venni, hiszen az európai mezőgazdaság első számú feladata mégiscsak az, hogy egészséges és elég élelmiszert állítson elő az európai állampolgárok számára.


Horváth Dóra/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei