Közös Agrárpolitika

Az Európai Bizottság több állammal, államszövetséggel egyezett meg az egyes áruk kölcsönös kereskedelméről.


Mercosur

A holland parlament június 3-án elutasította az EU-Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást. Korábban Ausztria és most Hollandia elutasítása is azon alapul, hogy a gazdálkodók tartanak az egyezmény következtében beáramló olcsó cukortól és hústól, valamint nem bíznak abban, hogy a Mercosur-országok betartják az európai termelők számára kötelező állatjóléti és környezetvédelmi előírásokat.


Vietnám

Vietnám hétfőn ratifikálta az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodást, amely a tervek szerint az elkövetkező hónapokban lép hatályba.


Ukrajna

Az Ukrajna által a múlt héten bejelentett uniós műtrágyákra vonatkozó importkorlátozás nyomán a lengyel, a litván és a bolgár műtrágyagyártók levélben szólították fel Phil Hogan uniós kereskedelmi biztost, hogy tegyen meg mindent a korlátozás bevezetése ellen. A három évre szóló korlátozások – amelyekről Ukrajna előzetesen értesítette a WTO-t – várhatóan június 25-én lépnek életbe, bár egyelőre tartanak az egyeztetések. Ukrajna a WTO azon szabályára hivatkozik, amely szerint a dömpingellenes intézkedésként joga van védővámok bevezetésére. Az Európai Bizottság a WTO-n belüli tárgyalással szeretne megoldást találni a korlátozásra.


Brexit

Az Egyesült Királysággal a szabadkereskedelmi megállapodás az év végéig hatályos lesz, amely 24 hónappal meghosszabbítható, ha az Egyesült Királyság a Brexit utáni helyzetről megállapodik az Európai Bizottsággal.

Az Egyesült Királyság június 12-én hivatalosan közölte az EB-al, hogy nem kívánja 2020. december 31-éhez képest meghosszabbítani az átmeneti időszakot. Bejelentette továbbá, hogy három lépésben vezeti be a vámszabályokat:
- 2021. január 1-től egyes termékeket, mint például a dohány és alkohol, ellenőriznek, de a vámárunyilatkozatokra és ezzel a vám megfizetésére is 6 hónap türelmi időt kapnak a vállalatok,
- 2021. áprilistól szükséges az állati eredetű termékek dokumentációjának bejelentése és a növényegészségügyi dokumentáció benyújtása,
- 2021. júniustól alkalmazzák a vámszabályokat a maguk teljességében.


NAK/Szécsényi Tamás

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei