Mezőgazdasági termelés

Növekszik a spanyol paradicsomsűrítmény és konzervparadicsom ára az alacsonyabb kaliforniai és olasz ipari paradicsomtermés mennyiségéről keringő negatív hírek miatt.


A spanyol és portugál feldolgozók termelésük nagy részét már értékesítették, de a kereslet továbbra is növekszik, így az árak is egyértelműen emelkednek. A 28/30-as paradicsomsűrítmény ára jelenleg 700-750 euro/tonna között mozog (775-831 USD/tonna) szemben a néhány héttel ezelőtti 700-730 euro/tonna árral.

Magasabb árak a kockázott konzervparadicsomnál is megfigyelhetők, ott 320-330 euro/tonnáról 330-350 euro/tonnára emelkedtek. A paradicsomvelő ára is hasonló mértékben növekedett 310 euro/tonnára. Egyelőre nem látszik, hogy a szezon végével csökkennének az árak, mivel, ha a világ termelése tényleg csak 37 millió tonna körüli lesz – előbb látnunk kell a kaliforniai végső eredményeket –, az nem fedezi teljes mértékben a 38-39 millió tonnára becsült fogyasztást.

A spanyol iparnak tehát kedvez a bizonytalan kaliforniai termés. Bár a WPTC megerősítette az előrejelzésében a 10,4 millió tonnás kaliforniai termést, a szezon eleji közel 11 millió tonnás becsléshez képet, a feldolgozók tartanak tőle, hogy a végső mennyiség nem éri majd el ezt az értéket sem, ha a szezon túlságosan elhúzódik szeptember-októberre.

A spanyol árakra biztosan hatással volt az olasz feldolgozók döntése is, miszerint beszüntették termékeik kínálását a közvetlen spot piacon, mivel nem biztosak benne, hogy a betakarított mennyiségek elegendőek lesznek a szezon elején aláírt szerződéseik maradéktalan teljesítéséhez. Másfelől a feldolgozók jövedelmező szinten szeretnék tartani az árakat, mivel a kedvezőtlen időjárási körülmények megemelték a termelési költségeket is.

Erre jó példa a szilva paradicsom ára, amit főként hámozott paradicsomként használnak. Ennek az ára a szezon elején a feldolgozók és termelők által megegyezett 105 euro/tonnáról 120 euro/tonnára emelkedett.
– Jelenleg a szilvaparadicsom hozama 20-25%-kal az átlagos alatt van és a gyümölcsérés sem egyöntetű, úgyhogy nyersanyagot vesztünk, mert több a zöld vagy rohad bogyó. A kereskedők emelik az árat és a termelők nem látnak egy centet sem a magasabb haszonkulcsból – magyarázta egy forrás, hozzáadva, hogy a feldolgozóknak ki kell fizetniük a magasabb árat, ha nem akarják leállítani a termelést.

A késői fajták magas aránya miatt ráadásul a legtöbb szilvaparadicsom feldolgozása szeptemberben fog megtörténni, amikor nagyobb a valószínűsége zivataroknak és heves esőzéseknek.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése