Mezőgazdasági termelés

A Coldiretti olasz termelői szervezet szerint Olaszországban kezdődik az almabetakarítás, és az országban megfigyelt rendkívül magas hőmérséklet miatt várhatóan 3%-os csökkenéssel számolhatnak a végleges termésmennyiségből.


A Coldiretti által végzett elemzés szerint, amit a Prognosfruit közzétett számadatai alapján végeztek, 2019-ben Olaszországban 2,195 millió tonna almát takaríthatnak be, szemben a tavalyi 2,26 millió tonnával, az ország területén fennálló kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt. Alto Adigében a termelés stabil, ami várhatóan 991 000 tonna termést jelent. Nyolc százalékos csökkenés várható Trentino és Veneto területein, 519 000 tonna és 199 000 tonna mennyiségekkel. Az utóbbi elvesztette a harmadik legnagyobb almatermelő vidék jelzőt Piemonttal szemben, utóbbi területen már 203 000 tonnát (-1%) takaríthatnak be az idén. Az Emilia Romagna régióban összesen 171 000 tonna (-4%), Friuli Venezia Giulia régióban 42 000 tonna (-1%) és Lombardia vidékén 30 000 tonna (+16%) termésre számítanak.

A Granny Smith fajtánál jegyezték fel a legerősebb csökkenést 2018-hoz képest az orosz embargó miatt, ezt követi a Red Delicious (-9%) és a Golden Delicious, míg a növekvő kereslet elősegítette a Gála (+8%) és a Fuji (+2%) termelését. Ezen népszerű fajták mellett Olaszország jelentős eredetmegjelöléssel rendelkező almaválasztékkal büszkélkedhet, mint például a Mela Val di Non Dop, az Apple Alto Adige Igp, a Melannurca Campana Igp, az Apple Valtellina Igp és a Red Apple Cuneo Igp.

Az almák részei az olasz nemzeti örökségnek, amelyet meg kell védeniük az ázsiai márványpoloska okozta fenyegetéstől.
„Ezek a rovarok magas hőmérsékleten szaporodnak, valamint nincs természetes ellenségük az országban” – mutatott rá a Coldiretti. A szervezet kérte az új rendelet gyors végrehajtását, ami a nem őshonos fajok és organizmusok populációinak szabadon engedését szabályozza, és amik az idegen rovarokra vadásznának az országban.

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője. Az idei teljes európai termelést 10,6 millió tonnára becslik, ami 20%-os csökkenést jelent a múlt évihez képest, miután a lengyel termelés 44%-kal esett vissza (becslések szerint 2,7 millió tonnára), míg Franciaország a harmadik helyen áll megközelítőleg 1,7 millió tonnával (+12%).


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése