Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (INE) legutóbbi jelentése szerint Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal. A gyümölcs- és szőlőültetvényekben is magasabb terméseket prognosztizálnak.


Portugáliában a feldolgozásra szánt ipari paradicsom ültetése kora júniusban befejeződött, a betakarítás július 24. és augusztus 4. között kezdődött. A vegetatív fejlődés normális volt, néhány lokális gombás- és atkafertőzés ellenére, amik miatt ott szükséges volt kezelni az állományokat. Összességében viszont nem történt olyan veszteség, amit növény-egészségügyi probléma okozott volna

Az első mintáknak jó a hozamuk és a színük is, ami 10%-os növekedést sugall a 2018-as 84,7 tonna/hektárhoz képest. Erre a szezonra az INE 93 tonna/hektár termést vár, ami kicsivel kevesebb, mint 2015-ös 94,6 tonna/hektáros rekord, és jóval több, mint az elmúlt öt év átlagtermése, benne a legalacsonyabb 2014. évi 76,1 tonna/hektárral.


Időjárás


Ebben az évben a júliusi hőmérséklet átlagos volt, de a 10-12. majd a 17-24. hetekben voltak hőmérsékleti csúcsok. Volt egy szélsőségesen aszályos időszak is, amikor szinte az egész termesztőterület csapadékhiánnyal küzdött (98%). Ezek a feltételek azonban lehetőséget biztosítottak a kézi és a gépi munkák elvégzésére, csökkentve a lehetséges késést a növények fejlődésében. Július végén Portugália víztárolói teljes kapacitásuk 65%-án voltak, ami alacsonyabb volt, mint az előző hónapban (68%), valamint a 10 éves átlaghoz (78%) képest is. Ez egy átgondoltabb vízforrás-használatot eredményezett az öntözés során, aminek elegendő vizet kell biztosítania a szezon végéig.


Más termések


Az országban várhatóan 30%-kal több alma lesz, mint tavaly. A kedvező időjárás segítette a fák virágzását az összes fő termőterületen, kivétel Planalto Mirandêst, ahol heves esőzések és jégeső sújtotta az ültetvényeket.

Az őszibarack betakarítása megkezdődött, átlagosan jó minőséggel. Az elmúlt 33 év legnagyobb termése lesz 13,8 tonna/hektár terméssel. A mandula tekintetében az elmúlt 3-4 évben telepített új fáknak 60%-kal kellene növelniük az átlaghozamot a 2018-as 645 kg/hektárhoz képest.

Magasabb termés várható szőlőben is, mint 2018-ban (+10%). A száraz tél segítette a gombás fertőzések visszaszorulását, valamint a száraz tavasz minimálisra csökkentette a súlyos primerfertőzések kialakulását. A virágzás és a fürtzáródás probléma nélkül lezajlott a szőlőültetvényekben, a fürtfejlődésnek ideálisak voltak a meleg és száraz szelek, míg a hűvös éjszakák a bogyók érését segítették.

A körtetermésük hasonlónak ígérkezik, mint tavaly. Ez főleg azért van így, mert az ültetvények 85%-a az ország nyugati részén gyakorlatilag egy termőhelyen koncentrálódik, ahol a térség éghajlati viszonyai és a növény-egészségügyi nyomás határozta meg a termést.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése