Mezőgazdasági termelés

A HORIZON2020 program keretében támogatott, 2016 őszén indult, 3 éves SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt ez év novemberében lezárul. A franciaországi Brive La Gaillarde-ban 2019. szeptember 2-5. között tartott SheepNet záró szemináriumon elhangzottak a programhoz kapcsolódó főbb adatok és kiértékelték az az elért eredményeket.


Jelen cikkünkben összegyűjtöttük a SheepNet projekthez kapcsolódó főbb számadatokat és információkat, mellyel az elmúlt 3 év munkájába szeretnénk betekintést nyújtani.


EU-s juhágazati adatok


A juhhús- és a juhtejtermékeket előállító mezőgazdasági vállalkozások mind Európában, mind pedig a szomszédos országokban igen fontos szerepet töltenek be. Európában 85 millió tejelő és húshasznosítású juh található összesen 830 000 gazdaságban. Az EUROSTAT adatai szerint az Európai Unióban 2000 óta a termelők száma 50%-kal csökkent, és az EU mindössze 85%-ban önellátó a juhtermékek tekintetében. Elmondható továbbá, hogy az elmúlt 10 évben a juhágazat termelékenysége ‒ az egyes országtól és az alkalmazott gazdálkodási rendszertől függően ‒ akár 40%-kal is csökkent.

Tekintettel arra, hogy a juhtenyésztés mind társadalmi, gazdasági mind pedig környezeti szempontból kulcsfontosságú szerepet tölt be, jelentősége különösen az úgy nevezett „hátrányos helyzetű térségben” kiemelt, ezért a fent említett csökkenő tendenciák aggodalomra adhatnak okot ezen területek fenntartható fejlődésének szempontjából. A juhágazat vonzerejének megerősítése és a kedvezőtlen környezeti hatások mérséklése érdekében alapvető fontosságú, hogy fenntartható és környezetkímélő módon növeljük az ágazat termelékenységét.


A projekt résztvevői


A juhágazat termelékenységének a szaktudás, a jó gyakorlatok és a tapasztalatok megosztása révén történő fokozását fókuszba helyező, nemzetközi és EU-s hálózatépítésre alapuló SheepNet 3 éves projekt a franciaországi Insitute De L’elevage (Idele) vezetésével 2016. november 1-én indult és 2019. október 31-én fog lezárulni. A projekt teljes költségvetése 1 995 289,38 €, amelyet a H2020 RUR-10-2016-2017 keretén belül finanszíroznak.

A SheepNet tematikus hálózati projekt a hat legjelentősebb juhtenyésztő EU-s tagország, Franciaország, Írország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Egyesült Királyság, valamint az összesen 31 millió tej- és húshasznú juhval és 127 000 juhfarmmal rendelkező Törökország szakmai partnerségével indult. A projekt megvalósítása során a nyílt hálózathoz további öt ország ‒ Finnország, Németország, Magyarország, Izrael, Portugália ‒ csatlakozott, valamint Új-Zélanddal és Ausztráliával is megtörtént a szakmai kapcsolatfelvétel a munka során.

A projektmunkába 59 innovatív juhfarm kapcsolódott be, továbbá 19 nemzeti hálózat csatlakozott. A nemzeti és nemzetközi szinten is az úgy nevezett „többszereplős” ‒ alulról felfelé és fentről lefelé egyaránt építkező ‒ és a transzdiszciplináris, azaz több tudományterületet érintő megközelítésre törekvő projekt 3 éves programjának keretében 34 nemzeti workshop-ra és 5 EU-s szakmai találkozó került sor. A nemzeti szintű szakmai rendezvények összesen 976, a nemzetközi szintű találkozók pedig összesen 337 a juhágazat területén érintett szakmai szereplő részvételével valósultak meg.

 

 


A program eredményei


A SheepNet programjainak keretében 19 különböző juhtenyésztési rendszert írtak le. A juhok termelékenységének fokozása témakörében 461 juhágazati szereplő bevonásával összegyűjtött kérdésekre 42 megoldás, 88 tipp és gyakorlati praktika és 21 tájékoztató anyag készült. A munka során 3358 tudományos cikk íródott és összesen 19 új kutatási igény azonosítottak be.

A SheepNet projekt tehát számos lehetőséget kínált a kutatók, a tanácsadók és juhtenyésztők közötti tudományos és gyakorlati ismeretek átadásához nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt. A program a számos bevont ágazati szereplővel és az interdiszciplináris megközelítéssel hatékonyan elősegítette az juhok termelékenységének javítását célzó innovatív és legjobb technológiák, valamint gyakorlatok összegyűjtését és terjesztését.

A munka eredményeként a projekt hivatalos weboldalán összesen 780 szakmai cikk, videó és gyakorlati megoldás jelent meg hat különböző nyelven. A hároméves munka során 94 konferenciára és szakmai találkozóra került sor, 16 sajtóközlemény és 99 cikk jelent meg és a 80 bemutatott videót mintegy 5000-en tekintették meg. A SheepNet projektnek a négy használt közösségi média felületén ‒ Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube ‒ összesen 1257 követője van.

A SheepNet 36 hónapos projektmunkája során összegyűjtött tapasztalatok és összegzett eredmények alapján összefoglalóan elmondható, hogy a hatékony reprodukció, a sikeres vemhesség és az eredményes báránymortalitás-csökkentés a három kulcsfontosságú tényező a nyereséges és fenntartható juhtenyésztési rendszerek megteremtésében.

A termelékenységnek 0,1 anya/felnevelt bárány mértékben történő javulása 64 ezer tonnával növelheti az EU juhhústermelését, melynek hatására az önellátási ráta a jelenlegi 85%-ról 92%-ra emelkedhetne!


(NAK/Borovka Zsuzsa)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése