Nemzetközi hírek

Három mezőgazdasági tanácsadási hálózat, az IALB, az EUFRAS és a SEASN a Santiago de Compostela-i Egyetemmel közösen 2022. június 21-25. között Lugóban (Galícia-Spanyolország) rendezte meg „Vidékfejlesztés 2022” című nemzetközi konferenciáját angol, német és spanyol nyelven.

Fotó: NAK

A konferencia fókuszában a mezőgazdasági termelők, -üzemek előtt álló kihívások álltak, úgy, mint például a megváltozott agrárpolitikai célkitűzések, a növekvő környezetvédelmi követelmények, az elszabadult árak és költségek, a digitalizációs „nyomás”, vagy az olyan nem várt események, mint a COVID-válság. A felsoroltak mellett szó volt a mezőgazdasági termelők, -üzemek problémáiról, például új piacok felkutatása, piacralépés, növekvő verseny, továbbá a munkaerőhiány, humánerőforrás problémák, és a generációváltás. Mindezen problémák külön-külön, de akár egymást erősítő hatásként is sokszor a gazdaságok bezárásához vezethet. Ez nagy kihívást jelent a szektor számára, mivel a mezőgazdasági munkafolyamatok összetettek, és nagyban függenek a külső tényezőktől (időjárás, humánerőellátottság stb.). Ezek a jelenségek egyre inkább szükségessé teszik a mezőgazdasági tanácsadók és tanácsadó szervezetek megerősítését, így fontos, hogy az agrártudás- és innovációs rendszerben (AKIS) kiemelt szerepet kapjanak, és javítsák a kapcsolatukat az AKIS többi szereplőjével, ami a módszertani és a gyakorlati készségeik fejlesztését jelenti. A konferencia központi témája az innovatív tudás megosztásának, átadásának, elterjesztésének hatékonyságát szorgalmazta.

A tanácsadóknak és tanácsadási szervezeteknek tudniuk kell, hogy hogyan támogassák, ill. hogyan szervezzék hálózatba az ebben a folyamatban résztvevő szereplőket (MA: multi actor). Ez nagy kihívást jelent, tekintve, hogy olyan fontos területek, mint az élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, és az állatjólét függnek ennek sikerességétől.

NAK/ Jakab Ágnes

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ