Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat program június 17-re idén is meghirdeti a hazai Zöldség- és Gyümölcsnapot, hogy felhívja a figyelmet a hazai termesztésű friss, szezonális gyümölcsökre és zöldségekre.

 A Zöldség- és Gyümölcsnapot – nemzetközi példákat követve – immár második alkalommal hirdeti meg a NAK június 17-ére, amikortól itthon is beköszönt az igazi gyümölcsszezon! Június közepétől ugyanis rengeteg hazai termesztésű friss, zamatos gyümölcs válik elérhetővé a piacokon és a boltokban is: a már két hete jelen lévő szabadföldi szamóca mellett a meggy, a cseresznye, a barack és még sorolhatnánk. A Zöldség- és Gyümölcsnapon a kamara és az Európai Friss Csapat program arra buzdít mindenkit, hogy minél több étkezésére minél többször fogyasszon friss zöldséget és gyümölcsöt, vagy azokat tartalmazó fogásokat.

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnap középpontjában az az igazi magyar gyümölcs áll, amely mélybordó színű, édes-savanykás ízű, és Magyarország az Európai Unió második legnagyobb termelője belőle. A meggy rendkívül egészséges, mert nemcsak tele van vitaminokkal, hanem 17 típusú antioxidánst és rengeteg élelmi rostot is tartalmaz. Jótékony hatásai akkor érvényesülnek a legjobban, ha nyersen fogyasztjuk, de készíthetünk belőle süteményeket, hideg leveseket vagy épp hűsítő turmixot, fagylaltot is.

A program influencerei, Soopfie és Baluka a Zöldség- és Gyümölcsnap folyamán meggyes fogásokat osztanak meg, bemutatva ezzel a fiataloknak, hogy a meggy könnyen elkészíthető, és számos módon felhasználható.  Az Európai Friss Csapat program gasztro házigazdája, Havas Dóra (Lila Füge) a nap zárásaként a Facebookon élőben készít majd el egy izgalmas meggyes édességet, a meggyes frangipane-krémes pitét.

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnap nemcsak a meggy miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a NAK és az Európai Friss Csapat program a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve alkalmából egy különleges pályázatot hirdet.

 

Keresik Magyarország #Zöldség-GyümölcsHősét!

2021 az ENSZ döntése értelmében a Zöldségek és Gyümölcsök Nemzetközi Éve. Ehhez kapcsolódóan az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) életre hívta a #FoodHero kezdeményezést.

Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – edukációs programjával, az Európai Friss Csapattal együttműködésben – állt a kezdeményezés élére, hogy megtalálja a hazai #FoodHero-kat, vagy ahogyan itthon hivatalosan nevezik őket: #Zöldség-GyümölcsHősöket.

A #Zöldség-GyümölcsHősök olyan emberek, akik történetükkel megmutatják a zöldségek és a gyümölcsök egyre jelentősebb szerepét a táplálkozásban, az egészségvédelemben, vagy akár a fenntartható fejlődésben.

Elkötelezettek vagyunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése mellett, és minden eszközt megragadunk, hogy a társadalom minél szélesebb körét ismertessük meg a zöldségek és gyümölcsök pozitív hatásaival. Többek között ezért is hirdettük meg itthon a #Zöldség-GyümölcsHős pályázatot – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A #Zöldség-GyümölcsHős címre közösségek – például osztály, óvoda, ovis csoport, egyesület, sportklub, vagy épp baráti kör – jelölhetnek olyan embert, aki munkájával, hobbijával elkötelezetten tesz azért, hogy minél többen megismerjék a zöldségek és a gyümölcsök jótékony hatásait és kedvet kapjanak ahhoz, hogy meg is kóstolják őket. Azért dolgozik hivatásszerűen vagy szabadidejében, hogy egyre többen és egyre több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak rendszeresen, már gyermekkoruktól kezdve.

Ideális jelölt lehet az olyan személy is, aki történetével a zöldség- és gyümölcsfogyasztást társadalmi-gazdasági szempontból, például a szegénységgel vagy a környezetvédelemmel összefüggésben ösztönzi.

A #Zöldség-GyümölcsHős olyan személy, aki érdekes, inspiráló történetével hozzájárul a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez. Példamutató, motiváló tevékenységével, igyekszik minél több embernek megmutatni, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás nélkülözhetetlen eleme a helyes, tudatos táplálkozásnak, és elengedhetetlen része az egészség megőrzésének, a jó fizikai állapotnak.

A jelöléseket 2021.szeptember 19-ig lehet beküldeni, kizárólag elektronikus úton, a jelölt történetének rövid leírásával, a kitöltött Jelentkezési lappal, és legalább 5 darab fotóval, esetleg videóval együtt. A beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat program szakmai zsűrije választja ki azt, aki Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse lesz 2021-ben.

Az eredményhirdetés időpontja: 2021. szeptember 23.

A nyertes nemcsak elnyeri a Magyarország #Zöldség-GyümölcsHőse címet, hanem képviselheti is az országot a nemzetközi #FoodHero pályázaton, és részt vehet az Európai Friss Csapat ez évi programjaiban. Céljai eléréséhez pedig a támogatók jóvoltából 100 kg zöldséget és gyümölcsöt kap az őt jelölő közösséggel együtt.

A jelöléseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre várják. További információk a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein!

 

Háttérinformáció:

Az Európai Friss Csapat program a NAK edukációs kampánya, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekek és a gyermeket nevelő családok körében. A program arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és nagyon egészségesek.

Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott hazánkban. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében.  A program első három évének eredményeként a 8-14 évesek körében, akik kifejezetten kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, 30% feletti a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow- valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kóstoltatta meg az érdeklődőket.

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

 

 

További információ:

Fekete Zsanett, a NAK PR- és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettese: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;

Nagy László, a Havas Sport & Entertainment vezetője: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei