Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2021. június 28. és július 11. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából.

Június 28. és 29-én front nem érte el a Kárpát-medence térségét, mégis a helyi hatásoknak köszönhetően az ország egy-egy pontján kialakultak zivatarok. Június 30-án egy hidegfronttal együtt nedvesebb, labilisabb levegő is érkezett, amelyek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának egészen július 3-ig. Július 4-től egy anticiklon alakította időjárásunkat, melynek köszönhetően, derült száraz időben volt részünk. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én ismét egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett. Az időszak alatt az időjárás 12 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Június 30-án egy hidegfront és a magasban hozzá kapcsolódó hidegörvény érkezett az esti órákban, ami nedvesebb, labilisabb levegőt hozott. A megváltozott meteorológiai feltételek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának.

 

Július 1-jén, hazánk időjárását a fölöttünk átvonuló hidegfront és a magasban hozzá kapcsolódó hidegörvény, továbbá keleti országrészben nedvesebb, labilisabb levegő együttesen alakította, amelyek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának. A déli órákban Miskolc északi területén heves zivatarok alakultak ki, néhol felhőszakadás és jégeső is volt. Miskolcon a legfejlettebb cellákat jég kísérte (5. kép) és felhőszakadás is kialakult a város északi részén (6.kép). A délutáni órákban több szupercella is kialakult az ország északkeleti területein Kisvárda, Sárospatak és Tiszatelek környékén (7. 8. és 9. kép).

 

 A változékony, csapadékosabb időjárás egészen július 3-ig tartott. Ezt követően egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően nyugodt időjárásban volt részünk július 4. és 8. között. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én, pénteken ismét egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett, melyeket több helyen viharos erejű szél és jég kísért (10. kép). Július 10-én, szombaton a Kárpát-medence időjárását aznap éjfélig, az előző napon érkezett frontrendszer hidegfrontja határozta meg, melynek hatására az ország keleti, délkeleti területein alakultak ki zivatarok. Július 11-én, vasárnap a Kárpát-medence fölé már jóval nagyobb nedvességtartalmú és meglehetősen labilis légállapotú levegő áramlott, ami kedvezett a hevesebb zivatarok kialakulásának, néhol jelentősebb mennyiségű csapadék is hullott.