Vármegyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom Vármegyei Szervezete Tatán, nagy számú részvétel mellett több mint 150 fővel szervezte meg szakmai fórumát, ahol a gazdálkodók első kézből értesülhettek a Közös Agrárpolitika (KAP) legfontosabb változásairól és annak gazdákra való hatásairól.

A megjelenteket dr. Balogh Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy az új agrártámogatások esetében a fenntarthatóság, a környezeti és versenyképességi szempontok kiemelt szerepet kapnak. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ezek révén hatékonyabban termelhet, jobban ellenállhat a válságoknak és az éghajlati kihívásoknak. A KAP I. pilléréből a közvetlen támogatásokra fordítható összeg több mint 2400 milliárd forint, ami közvetlenül uniós forrásokból érkezik. A II. pilléres vidékfejlesztésre 3891 milliárd forint jut, ebből viszont csaknem 80 százalékot, 2294 milliárd forintot hazai forrásból fedeznek a következő 5 év során.

Németh Bálint, a NAK pályázati szakértője a generációs megújulást célzó, a mezőgazdasági tevékenységet kezdő fiatal gazdák részére szánt támogatásokkal kapcsolatosan változásokról adott tájékoztatást. A támogatás célja a mezőgazdasági tevékenység átörökítése, és a fiatal generáció agráriumban való megtartása. A támogatást a korábbi 90 hektár helyett 300 hektárig igényelhetik az arra jogosultak, míg annak becsült összege 157 euró/hektár/év.

Sztahura Erzsébet, a NAK szakértője előadásban részletesen ismertette az agrártámogatások kifizetésének legfontosabb változásait, feltételeit, amelyek teljesítésért cserébe a gazdálkodók támogatásra jogosultak lesznek. A kötelező elemek (feltételesség) mellett szóba került az Agrár-ökológiai Program (AÖP) is, mely évente választható, önkéntes, és a teljes üzemi területre igényelhető.

A támogatáshoz kapcsolódó jogszabályi rendeletek megjelenése, valamint a támogatás igényléséhez szükséges elektronikus felület megnyitása április elejére várható. A támogatás hatékony lehívásához kellő ismeretek átadásában, valamint a kérelem benyújtásában továbbra is segítséget nyújt a NAK falugazdász hálózata.