Élelmiszer-feldolgozás

Módosult a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról szóló 53/2015. (IX. 14.) FM rendelet.

A módosítás értelmében a támogatási jogosultság aktiválásakor az érintett évek vonatkozásában a mezőgazdasági őstermelőnek már nem elsősorban a bevételt kell figyelembe vennie a (teljes munkaidős) foglalkoztatási kritérium teljesítésekor, hanem a 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj. törvény) alapján a bevétel után fizetett járulékot, továbbá a befizetett szociális hozzájárulási adót is, a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény alapján.

Pontosítás történt a vis maiorral érintett terület megállapítására vonatkozó részben is, amennyiben az eseménnyel értintett területek száma egyenlő vagy nagyobb, már nem az adott településen „szántó vagy ültetvény besorolású” területet, hanem a bejelentett településen található „egységes, területalapú támogatásra jogosult” szántó vagy ültetvény terület méreteit kell figyelembe venni. Amennyiben teljesül a kritérium, úgy a feltételek teljesítése szempontjából az összes területet vis maior eseménnyel érintett területnek kell tekinteni.

Az átmeneti támogatás vonatkozásában több előírást nem kell majd alkalmazni (pl. különböző nyilatkozatok a csekély összegű támogatásról, egy és ugyanazon vállalkozás részére nyújtott maximális mezőgazdasági csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma).

A módosítás értelmében a dohánytermelőnek 2021. április 30-áig kell nyilatkoznia -ha még nem tette meg-, hogy 2019. december 31-én nem minősült nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak, a kapcsolt vállalkozások adatairól, a 2020/2020 AM rendelet hatálya alá nem tartozó korábban igénybe vett támogatások összegéről.

A módosítást tartalmazó 9/2012 AM rendelet a Magyar Közlönyben elérhető.

 

(NAK/Pető Krisztina)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése