Erdőgazdálkodás

Az Agrárkamara, a MAGOSZ, az erdészeti érdekképviseleti szervezetek és az Agrárminisztérium ágazatpolitikai tanácskozást és fórumot tart a magánerdők hasznosításának lehetőségeiről, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú erdőkre.

Évtizedes adóssága az ágazatnak a magán erdőgazdálkodás tulajdonosi és gazdálkodói viszonyainak a rendeződése, a versenyképes erdőgazdálkodás jogi és gazdasági feltételeinek megteremtése. Ezen a kétségkívül elavult, s jogi szempontból aggályos megbízott erdőgazdálkodói használati jogviszony kivezetése sem segített, viszont tovább növelte a rendezetlen magán tulajdonú erdők részarányát. S hiába nyíltak meg új erdőhasználati jogcímek, azok „belakása”, bejáratódása csak lassacskán halad. Ennek okai – az erdő speciális jellege mellett – egyrészt ezek újdonság volta, másrészt az emiatt is a jogi szabályozásban még jelenlevő inkoherenciára vezethetők vissza.

Az anomáliákat a mezőgazdasági területekhez hasonlóan a magánerdők esetében is elsődlegesen a nagyarányban fennálló osztatlan közös tulajdon okozza. Arányuk az összes magánerdő közel 70%-a – ha az új erdőtelepítések területét nem vesszük számításba, akkor közel 90%-a –, ami az elmúlt években a felszámolásukra megnyíló új lehetőségek ellenére sem csökkent érdemben.

A tervezett rendezvény első részében a fent jelzett problémakör egy ágazati szintű – zárt körű – agrárpolitikai tanácskozás keretében kerül áttekintésre.

A rendezvény második – nyílt körű fórum – részében pedig arra biztosítunk lehetőséget, hogy a témában érdeklődő magán erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, valamint erdészeti vállalkozások is megfelelő tájékoztatást és megerősítést kapjanak a tervezett irányokról, a rendeződési folyamat menetrendjéről, valamint a mielőbbi megoldást ösztönző politikai elkötelezettségről.

Tervezett program:

 

Időpont: 2023. június 14.

Helyszín: Budapest, 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113.

Részvétel: személyes és online.

I. rész: Ágazatpolitikai tanácskozás

Köszöntő

Jakab István elnök, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége

Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Agrárminisztérium

Előadások

 • Schiberna Endre tudományos tanácsadó, osztályvezető, állomásvezető, Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet
 • Mocz András elnök, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
 • Kiss János szakosztályelnök, Országos Erdészeti Egyesület Magán-erdőgazdálkodási Szakosztály
 • Balogh Natália erdészeti jogi szaktanácsadó
 • Szentpéteri Sándor főosztályvezető, Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály
 • Andréka Tamás közigazgatási államtitkár, Agrárminisztérium

Hozzászólások, tanácskozás

Konklúziók levonása

Dr. Andréka Tamás közigazgatási államtitkár, Agrárminisztérium

Tanácskozás bezárása

Jakab István elnök, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége

 

II. rész: Ágazati fórum (13:30-15:00)

Köszöntő

Jakab István elnök, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Agrárminisztérium

Előadás

Az osztatlan közös tulajdonú magánerdők hasznosítási lehetőségei, jogalkotási célok és feladatok – Dr. Andréka Tamás közigazgatási államtitkár, Agrárminisztérium

Fórum

Az online érkezett kérdések megválaszolása.

A rendezvény zárása

Luzsi József vidékfejlesztési alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Fontos! A rendezvény fórum részéhez az érdeklődők online csatlakozhatnak. A fórumon élő hozzászólási lehetőséget nem tudunk biztosítani, amennyiben kérdésük lenne az előadóhoz, vagy észrevételük a fórum témájával kapcsolatban, azt kérjük előzetesen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre küldjék meg június 11-ig beérkezőleg.

A részvétel regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2023 június 12. A csatlakozáshoz szükséges linket a regisztráltak számára emailben küldjük meg június 13-án.

Információigény, kérdés esetén kérjük forduljanak a szervezőkhöz (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

NAK / Erdészet

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Ha Ön kamarai tag, akkor a belépést követően szakterületét, tevékenységét érintő személyre szabott információkat, híreket olvashat, illetve az e-Irodában ügyeket intézhet.

Amennyiben Ön még nem rendelkezik kamarai azonosítóval, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.


Lépjen be a kamarai azonosítója és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám